Eerste matchingsite voor wensmoeders wensvaders & zaaddonoren
Welkom, (Inloggen)

Medische aspecten

Onderstaand een aantal verschillende manieren van bevruchting.

De meest voorkomende manier van zwangerschap is KID. Hierbij wordt het sperma kunstmatig ingespoten in de baarmoedermond. Bij KID maakt een ziekenhuis of kliniek gebruik van ingevroren zaad. De behandeling vindt altijd in een ziekenhuis of kliniek plaats. Het voordeel is dat het sperma eerst een half jaar in quarantaine gaat waarbij wordt gecheckt op SOA’s zoals HIV en AIDS, maar ook de bewegelijkheid van het sperma. Daarnaast ben je minder afhankelijk van de zaaddonor, omdat het sperma beschikbaar is op het moment dat je het nodig hebt. Over het algemeen duurt het een half jaar tot een jaar voordat je zwanger bent of voor de artsen samen met jou zullen kijken of er een oorzaak is waarom je nog niet zwanger bent.

Bij zelfinseminatie insemineer je zelf (of je partner) het sperma. Bij zelfinseminatie gebruik je over het algemeen vers zaad. Sommige ziekenhuizen zijn bereid om mee te werken aan zelfinseminatie door zaad in te vriezen waarna je het op kunt halen op het moment dat je het nodig hebt. Een voordeel hiervan is dat je minder afhankelijk bent van de donor, het nadeel is het sperma iets aan kwaliteit verliest. Het is verstandig om je donor in ieder geval om een SOA test te vragen en via de huisarts te laten onderzoeken of zijn sperma van voldoende kwaliteit is. Denk eraan om ook erfelijke aandoeningen in de familie aan de orde te stellen.

Bij IUI wordt het sperma niet in de baarmoedermond geïnsemineerd maar rechtstreeks in de baarmoederholte. Deze behandeling wordt vooral gebruikt als is gebleken dat het slijm van de baarmoedermond niet doordringbaar is. Bij zowel IUI als incidenteel bij KID wordt gebruik gemaakt van opgewerkt sperma. Dit houdt in dat het sperma wordt bewerkt waarbij goede en slechte zaadcellen worden gescheiden en bacteriën, prostaatvocht en andere micro-organismen wordt verwijderd.

IVF wordt ook wel reageerbuis bevruchting genoemd. Om verschillende redenen kan het voorkomen dat een vrouw niet zwanger raakt via ZI, KID of IUI. De medisch specialist kan dan samen met de aanstaande ouders kijken naar de mogelijkheid van IVF. Niet elk ziekenhuis of kliniek heeft de kennis en de mogelijkheden voor deze behandeling. De behandeling is erg ingrijpend voor zowel de aanstaande moeder als haar partner, omdat het inspuiten van de hormonen om meerdere eicellen te kunnen 'oogsten' zowel een lichamelijke als psychische reactie kunnen veroorzaken. Ook vraagt het inspuiten van deze hormonen bij de aanstaande moeder veel van haar partner. 

Zoek jij een zaaddonor of wensouder die bij je past?

  • Gecontroleerde profielen
  • Beveiligde website
  • Matching principe
  • Live Chat functie
  • Onbeperkt lidmaatschap